De btw op ontvangen facturen kun je in aftrek brengen op je btw-aangifte. Het moet daarbij gaan om Nederlandse btw. Heb je ook buitenlandse btw betaald, dan moet je daarvoor een apart verzoek indienen bij de Belastingdienst. Hoe gaat dat in zijn werk?

Verzoek om teruggaaf

Deze buitenlandse btw moet je terugvragen via de Nederlandse Belastingdienst. Je kunt daarvoor een speciale internetsite gebruiken. Hiervoor heb je wel inloggegevens nodig, die je bij de Belastingdienst kunt aanvragen. De fiscus regelt dan dat het verzoek wordt doorgestuurd naar het EU-land waaruit je de btw wilt terugvragen.

Voorwaarden

Voor het terugvragen van de btw moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

– je onderneming moet in Nederland zijn gevestigd;
– je gebruikt de goederen en diensten voor btw-belaste prestaties;
– je doet geen btw-aangifte in het land waar je de btw gaat terugvragen. Dien je in dat land wel een btw-aangifte in, dan kun je de btw in die aangifte als voorbelasting aftrekken.

Drempelbedragen

Als je een verzoek indient om buitenlandse btw terug te vragen, moet je ook rekening houden met de drempelbedragen.

Bij een verzoek na afloop van het kalenderjaar moet het btw-bedrag ten minste 50 euro bedragen. Je kunt ook een verzoek tijdens het kalenderjaar indienen. Over een periode van ten minste drie maanden moet het btw-bedrag dan ten minste 400 euro zijn. Je kunt voor kleinere bedragen wel een verzoek indienen, maar het is dan aan het andere land of ze het verzoek in behandeling nemen en de btw terug gaan geven.

Termijn

Het is belangrijk om de btw op tijd terug te vragen. Het verzoek voor teruggaaf van buitenlandse btw moet binnen zijn vóór 1 oktober van het jaar dat volgt op het jaar waarover je de btw terugvraagt. Heb je dus in 2012 buitenlandse btw betaald, dan moet het verzoek vóór 1 oktober van dit jaar bij de Belastingdienst binnen zijn. Deze termijn moet je goed in de gaten houden. Bij een te laat verzoek, loop je namelijk het risico dat het andere EU-land de teruggaaf niet in behandeling zal nemen.

Belastingtip: dit artikel is geschreven door de redactie van Fiscaal
Rendement. Meer tips en fiscaal nieuws vind je op www.rendement.nl/fiscaal

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl